Zašto Tiny House?

Zašto Tiny House?

Bok. Ja sam Matija. Volim Tiny house. Kako napisati Tiny house na Hrvatskom. Mini kuće, mobilne kuće, montažne kuće.

E neće moći!

Na ovom blog ćemo Tiny house pisati Tiny kuće. I točka.

Kao što rekoh, ja sam Matija, iz Kutine. Možda me neki znaju kao osnivač brenda sklepaj.me  namještaj od paleta. 

E taj sam ja. Od 2013.g. uz svoj redovan posao radim i namještaj od paleta. U zadnje vrijeme manje, ali još uvijek se zalomi neki projekat kojeg rado odradim. Kao npr. kako napraviti kafić od paleta u mjesec dana. 

 

Nekako paralelno sa svojim sklepavanjem, počeo sam pratiti Tiny house pokret ili popularno hipsterski nazvano Tiny house movement.

 

Po prihvaćenoj definiciji, Tiny house pokret opisuje se kao procedura gdje se ljudi odriču svojih večih stambenih prostora i biraju manje objekte za živjeti. Više je razloga za to, ali ako samo počnemo s famoznom krizom hipotekarnih kredita tamo od 2007.g. brojni građani SADa odlučili su se, prisilno ili ne, svoje velike, pa čak i prevelike kuće zamijeniti s manjim, često i pokretnim stambenim kućicama.

Na slici dolje ilustrativno se prikazuje trošak posjedovanja obiteljske kuće kroz period od 30 godina. S tim prikazom se možemo složiti ili ne, ali činjenica je da svaki stambeni objekt ima svoje troškovne izdatke kroz određeni period vremena.

Source: thetinylife.com

Osim financijskih razloga, Tiny house pokret uzeo je maha i zbog ekoloških i socio-emocionalnih razloga.

Minimalizam. Želja za sloboom. Izbacivanje okova materijalizma. To je nešto što je osnovni motivator zašto posegnuti za Tiny kućama.

Meni se osobno ovaj pokret jako svidio i zato sam pokrenuo Facebook stranicu Tiny house Croatia gdje sam radosno sherao razne objave drugih istomišljenika.

Iz tog razloga nastala je i ova web stranica gdje ćemo pokušati predstaviti sve prednosti, ali i nedostatke života u minimalizmu.

Osobno, priznajem, ne živim u Tiny kući. Čak suprotno. Ali pomalo, kako godine odmiču, osjećam brojke ove gore tablice i samo je pitanje vremena kada ću sve ove tekstove o Tiny pokretu pretočiti u svoj život. Ali, ovo nije priča o meni.

Ovo je priča o Tiny kućicama.

A ovo je Tiny kuća koju ću si ja jednom izraditi.

Leave a Reply

Close Menu