Sve po Zakonu

Sve po Zakonu

Najčešće pitanje koje se može googlati o mobilnim ili pokretnim kućama jest ono – treba li nam dozvola za gradnju? Kako legalno izraditi kuću na kotačima?

Prvo da riješimo neke nedoumice koje se vrte u svačijim glavama, pa tako i u  glavi autora ovih redaka.

Tiny house pokret krenuo je iz SADa gdje je “kultura” življenja u prikolicama, tzv trailer houses prisutna već desetljećima. Prema nekim procjenama, preko 20 milijuna Amerikanaca živi u mobilnim kućama. Netko bi to povezao sa socijalnim standardom, no možemo to shvatiti i sa željom da ljudi jednostavno ne žele biti robovi materijalizma, odnosno velikih stambenih građevina koja će ionako propasti kroz vrijeme, najčešće nakon njihovog životnog vijeka. Na stranu sigurnosne i statičke mjere obrane od prirodanih nepogoda, komocija života punim plućima preduvjet je da niste vezani za kuću kao oblik materijalnog dobra.

Trailer park in Baltimore in 1943

izvor: http://www.bbc.com/news/magazine-24135022 

Iz te perspektive, gradnja mobilne kuće kakvu poznajemo iz SADa u hrvatskoj ne možemo primjeniti.

Dakle, možemo li legalno izgraditi i živjeti u mobilnoj, tiny kući bez odgovarajuće dozvole? Ne!

Prema Zakonu o gradnji svaka građevina sagrađena na tlu mora imati građevinsku dozvolu. Tim više što navedeni zakon o gradnji niti ne poznaje termin “montažna kuća” ili “mobilna kuća”, a kamoli TIny kuća.

Nećemo ići u detalje zakona, možete ga sami proučiti ovdje.

Ono što bi se moglo doticati montažnog tipa gradnje je Pravilnik o jednostavnim građevinama koji preporučamo proučiti, a koji se opet ne dotiče mobilnih, a dakako Tiny kuća kao temu ovog bloga.

Da vam skratimo muke, pokazat ćemo vam zanimljivu video prezentaciju grupe arhitekata iz arhitektonskog studia Dizajn Et Cetera.

 

Kako legalno izgraditi Tiny kuću i živjeti u njoj? Jednostavno: u kampu.

Naime, pojedini kampovi dozvoljavaju paušalni najam parcele unutar kampa za što naplaćuju paušalnu naknadu. Prema dostpunim podacima jednostavnim pretraživanjem paušalna naknada kreće se između 10-20 tisuća kuna na godinu.

Na portalu mobilnekucice.com možete saznati sve potrebne informacije, pa čak i naručiti mobilnu kuću i unajmiti kamp parcelu. Više o ovom u nekom od drugih članaka.

 

Leave a Reply

Close Menu