Tiny house proizvodnja u Hrvatskoj

Tiny house proizvodnja u Hrvatskoj

Javio nam se Damien, Francuz s Istarskom adresom i ugodno nas je iznenadio kada nam je rekao da upravo dovršava pravu TIny kuću prema vlastitom dizajnu. Budući da nas je odmah zainteresirao, upitali smo Damiena par pitanja o svom projektu.

 

Tko je Damien? Od kuda ideja za izradom Tiny house?

Već neko vrijeme živim i radim u Hrvatskoj. Izučeni sam tesar po struci i  bavim se ekološkom gradnjom.

Tiny house me zanima već duže vrijeme, smatram da su idealan objekt po mjeri čovjeka te omogućuju što bliži boravak prirodi, odnosno slobodi uz minimalan footprint na okoliš.

Prije par godine počeo sam pratiti Francusku Tiny house scenu, koja se je u zadnji desetak godina prilično razvila i sada postoje brojne firme, a i ljudi, koje izrađuju zanimljive i inspirativne projekte.

Dugo sam pričao da bih se bavio s tim. No od samo priče nema ništa. Polako sam počeo skupljati informacije, nacrtao prve skice, i malo po malo razvijao se moj prvi tiny house projekt.

Sve je još u nastajanju, pa sam se prvo htio javiti jedinom portalu koji promovira Tiny house pokret kod “nas”.

Koliko traje proces izrade?    

Od nabave prikolice odnosno podvozja do sada prošlo je šest mjeseci, i nazire se brzi kraj gradnje. Svatko tko je gradio nešto, zna koliko je čudo gradnja! Čudo koje guta planove i ždere sve moguće rokove!  No realno procjenjujem da se to može skratiti na četiri mjeseca od nabave podvozja do gotove kuće.

 

Možete li reći nešto više informacija za potencijalne klijente – koje su mogućnosti?

Gradimo ekološke male drvene kuće po specifikacijama i željama klijenata.

Možemo graditi na prikolici  i na podvozju bez kotača. U tom slučaju gradi se na metalnom okviru, i pomoću nogica za podizanje, kućica se može podizati i spuštati  iz dostavne prikolice na teren, i obrnuto. To znaci da mogući klijent ne kupuje prikolicu (sto znatno smanjuje cijena), ali kućica je i dalje mobilna.

Isto tako možemo nuditi vise razine izgradnje :

 • natkriven i zatvoren objekt. Ako klijent želi sam završiti radove.
 • natkriven, zatvoren, izoliran i  sa provedenim  instalacijama (struja, vida, plin).
 • ključ u ruke. Nakon izrade, uđete u kuću i spremni ste kuhati čaj.

Prvi model zvan “Upapa”, osmišljena je kao autonomna kućica. Građena po principu drvenih okvirih pričvršćenih na podvozje. Obložen ariš fasadnom oblogom dodatno zašticeno lanenim uljem i pčelinjim voskom. Kod izolacije koristi se ekološki materijal, naime reciklirane i procesurirane jutene vreće, inače za transport kave i kakao. Električnee instalacije su tako provedene da omogućuju ugradnje solarnog sustava, ali priključak na gradske mrežu. Kuća je opremljena rezervoarom za pitku vodu od 130 litara, plinskom instalacijom za kuhalo i grijanje tople vode uz protočni plinski bojler, tuš kabinom 70x70cm, kompostni wc, mineralnim filterom za otpadnih vode, sistemom skupljanja kišnice, te mogućnost grijanja na krutom goriva.

Bitno je navesti da je svaki projekt jedinstven i ovisi o željama potencijalni kupaca. Ukoliko imate ideje ili pitanje slobodno se javite.

Damienu želimo puno sreće u svom projektu, a mi ćemo ga popratiti i kada Tiny kuća bude skroz gotova.

 

This Post Has 4 Comments

 1. Horvat

  Dobar vam dan htijeo sam vas pitati jel imate kataloge za te Kuce Tinyhouse sto wi radite?? Jako me zanima kake vrste i cijene imate !!!

  1. makasner

   Irene, mi ne radimo Tiny kuće, samo promoviramo taj pokret koji sve više uzima maha.

 2. Masa Novak

  Svaka cast na volji, entuzijazmu i ulozenom trudu. Konacno netko u Hrvatskoj! Ukoliko trebate suradnika za interijere sa zavrsenim PDC-m permakulture, javite se.
  Zelim vam puno uspjeha i klijenata!
  Pozdrav, Masa

  1. makasner

   Hvala Maša! Imat ćemo vas na umu!

Leave a Reply