Eco Tiny House – original EU Tiny House iz Rumunjske

Eco Tiny House – original EU Tiny House iz Rumunjske

Redovito smo pasli oči na proizvođače Tiny kuća preko bare, ponajprije na Minimaliste, kanadskog proizvođača o kojem smo pisali i kojemu se uvijek divimo. Onda su se javili naši susjedi Slovenci, društvo iz Kopra koji također pokreću Tiny house proizvodnju. Zatim nam se javio Damien, domaći Francuz koji također radi fantastične projekte i pokreće Cro Tiny revoluciju.

A zatim smo naišli na Rumunjsku tvrtku Eco Tiny House i ostali – PAF!


Brzorastuća tvrtka iz Rumunjske u vrlo kratkom periodu postojanja odnosno bavljenja izradom Tiny mobilnih kuća, izrasla je u pravog EU diva. Proizvodnja vrijedna divljenja i poštovanja. Morali smo, jednostavno smo morali popričati s njima i nakon ugodnih nekoliko mailova donosimo, odnosno prenosimo razgovor s Eco Tiny House.

 

Kako ste počeli, opišite nam malo svoju povijest tvrtke?

 

Jednom davno,naš osnivač Botond Szakács – Boti imao je san: izgraditi malene kuće na kotačima s toliko pozornosti na detalje i usavršiti dizajn do posljednjeg milimetra koji zadovoljava najviše standarde međunarodnog tržišta.

Kao mladi poduzetnik s velikim ambicijama, Szakács je imao iskustvo kao građevinski inženjer. On je dobio ideju o gradnji malih kuća na kotačima nakon što je sa svojim prijateljima sagradio svoju prvu kuću na prikolici. Kako je bio vrlo strastven u gradnji odvaži se na nešto drugo, na jedan veći projekt.  To je bio trenutak kada je rođen izvorni koncept ECo Tiny House.

www.ecotiny.house

 

Međutim, nakon što su dovršili kuću, shvatili su nešto: kuća je izgubila svoju osnovnu sposobnost, a to je mogućnost prijevoza na kotačima. Bila je preteška i prevelika, neadekvatna za prijevoz po prometnici. Europski propisi dopuštaju prikolicu širine samo 2,5 metra i maksimalni teret od 3,5 tone. On i njegova supruga osnovali su novo poduzeće i počeli raditi na prvoj kući na kotačima, koja je u konačnici trajala godinu dana kako bi se ostvarila od prvih redaka crteža do otvaranja vrata male kuće izrađene u cijelosti od drvenog materijala.

“Dobili smo novinske izvještaje, upoznali smo krasne ljude, uglavnom novinare kojima smo predstavili naš proizvod, a sve je bilo tako lijepo i ružičasto, ali nešto je nedostajalo. Nismo imali klijente. Ni jedan upit nakon intervju. Četiri mjeseca nakon predstavljanja, belgijski poduzetnik, Antoine Marie Dussenne, koji je živio u Rumunjskoj već 25 godina, stupio je u kontakt s nama rekavši da ima iskustva u izgradnji drvenih kuća i kontakte na međunarodnom tržištu te je zainteresiran za pridruživanjem u partnerstvo.

S Antoineom se otvorilo međunarodno tržište za Szakácsa i njegov tim.

 

Nedugo zatim, pristizali su prvi upiti, odmah i isporuke u Francusku, a slijede ga druge zemlje poput Njemačke i Nizozemske. Sada, Eco Tiny House zapošljava više od 20 ljudi, izgrađeno je više od 40 malih kuća i već se u prosincu 2018. preselilo u svoju novu, veću radionicu, gdje zaprimaju narudžbe gotovo iz cijelog svijeta.

 

Kakve kuće radite – gotove modele ili radite po narudžbi klijenata?

 

Imamo i standardne modele, ali svi naši modeli su prilagođeni potrebama i željama naših klijenata. Zajedno s kupcima dizajniramo tiny kuću koja će zadovoljiti njihove potrebe i gdje će rado živjeti u njoj. Do sada nikada nismo imali dvije male kućice koje su potpuno iste. Uvijek postoje male promjene u njima, ovisno o svakom kupcu. Nekoliko modela koje imamo na našoj internetskoj stranici služe kao polazna točka za naše klijente – da lakše isplaniraju svoju željenu tiny kuću. Ono što imamo su standardne veličine konstrukcije koje su 5.5m, 6.6m, 7.2m i 8m duge kućice, ali čak i duljina je podesiva ovisno o prikolicama.

 

www.ecotiny.house

 

Kako rješavate pitanje kupaonice i WCa u svojim modelima kuća?

 

Naše kupaonice su klasičnog tipa kao i sve standardne kupaonice, samo su manjeg dizajna. Kupaonica ima sve što i svaka druga – tuš kabinu, umivaonik, wc školjku. Kupci biraju hoće li kupaonicu spajati na sustav vodovoda i odvodnje ili će koristiti princip suhog WCa.

Gdje ste do sada prodali svoje kuće?

 

Naše kuće našle su vlasnike iz cijele Europe pa tako imamo kupce  iz Francuske, Austrije, Mađarske, Njemačke, Belgije i naravno Rumunjske.

 

Možete li reći kako se kreću cijene vaših kuća?

 

Naši modeli kućica kreću se od 19.000 do 35.000€ bez uključenog PDVa, a cijena varira ovisno o željama i potrebama kupaca, veličini i opremljenosti. Kupcima nudimo izbor gotove kuće, ali i polugotove kako bi si sami mogli dizajnirati interijer i sudjelovati u izgradnji. Na temelju dosadašnjeg iskustva i prodaje, najprihvaćenija veličina kuće je 6.6m duljine, nešto kao Tiny Vienna s naše web stranice.

 

Ako bi se netko iz Hrvatske odlučio za kupnju, možete li isporučiti?

 

Naravno, možemo isporučiti bilo gdje gdje ima ceste za prijevoz. Cijena prijevoza varira ovisno o veličini kuće i obično je to između 1-1.6€ po kilometru, s polazištem od našeg grada Miercurea Ciuc, u Rumunjskoj.

**okvirno grad Miercurea Ciuc, Romania i Zagreb je cca 1000km.

 

Koji je proces ugovaranja, odnosno kupovine ako se netko odluči?

 

Kada usuglasimo s klijentom model i cijenu proces se odvija u nekoliko faza, što prati i uplata iznosa na rate.

  1. Faza kao i prva rata uplate vrši se prije izrade nacrta
  2. Faza i uplata odvija se prije nabavke prikolice i nabavke materijala za izradu.
  3. Faza i treća rata uplaćuje se po završetku izrade konstrukcije, a prije narudžbe sanitarija, stolarije i unutarnje opreme.
  4. Faza i zadnja rata uplaćuje se kada je kuća gotova i sprema za isporuku.

 

 

Rumunjska nije na kraj svijeta, tko želi može ih posjetiti u njihovom gradu Miercurea Ciuc u Rumunjskoj i dogovoriti razgled kuće.

Više detalja možete pogledati na njihovoj web stranici, vrlo su susretljivi u odgovaranju na poruke preko Facebooka ili emaila.

 

*Tiny house Croatia zadržava pravo krivog navoda cijena i uvjeta uslijed promjene proizvođača i ne odgovara za nedostatke trećoj strani.

*Fotografije ustupljene od proizvođača.

Leave a Reply